Hvilke A-kasse skal man vælge?

A-kasse

Der er mange A-kasser at vælge imellem i Danmark, og priserne variere meget. Hvis man går efter en billig løsning, er der stadig mange valg, men det er nok også en god ide, at undersøge markedet nøje for at finde den bedste af de billigste. Man skal i hvert tilfælde se sig godt om, for man skal jo også helst være godt dækket ind, hvis man havner i den uheldige situation at miste sit arbejde.

Der er mange måder at finde en A-kasse på. Man kan bruge nettet, eller bruge sit netværk, eller man kan bruge den gammeldags metode og ringe rundt. Man skal være godt forberedt, og stille de rigtige spørgsmål, og man skal også være klar over de mange ekstra tilbud en A-kasse kan have.

Hvad skal man fokusere mest på?

Når man skal vælge en A-kasse, er det nok tilrådeligt at undersøge, hvad der følger med i prisen. Mange reklamerer jo med at være meget billige, og det er jo også fint og godt, men hvad får man egentlig for pengene, hvis man bliver arbejdsløs?

Akasseguiden.dk er f.eks. en af de sider man kan benytte for at finde en A-kasse. Først og fremmest skal man jo finde en A-kasse, der håndterer den branche man er uddannet i. I dag tager mange A-kasser imod de fleste, men der er dog nogle som kun fokuserer på bestemte brancher, så som Frie Funktionærer, som har fokus på butik, salg og kontor. Eller MA, som har fokus på primært humanister og scient’er. Eller Dana, som har fokus på selvstændige. Der er jo også Min A-kasse som henvender sig bredt.

Det er ikke længere nødvendigt at være medlem af en fagforening for at være i en A-kasse. Mange A-kasser har tilbud om fagforeningsmedlemsskab, men det er absolut ikke en nødvendighed.

Priserne på de billigste A-kasser svinger fra knapt 400 kr. til knapt 600 kr. per måned. I alle kan man blive enten fuldtids- eller deltidsforsikret. Fuldtidsforsikringen er naturligvis dyrere end deltidsforsikringen, men så får man også mere i dagpenge, feriepenge og sygedagpenge, end hvis man vælger den billigere deltidsforsikring.

Ud over dagpenge, hvad kan en A-kasse ellers byde på?

A-kasser er jo først og fremmest til for at sikre, at man ikke mister sit eksistensgrundlag, hvis man bliver arbejdsløs. Men mange af dem har også andre tilbud som kan være tillokkende. Så som lønsikringer eller rabatter hos f.eks. forsikringsselskaber. Nogle har medlemsordninger, og mange tilbyder også sparring med jobkonsulenter, eller kurser for ledige, der er med til at hjælpe dig tilbage i arbejde, hvis ulykken er sket.

Nogle A-kasser tilbyder også gratis medlemskab for studerende, så man kan melde sig ind inden man er færdiguddannet, og derved undgår man så at komme i karantæne den første måned efter man er blevet færdig med sin uddannelse, og har ret til dagpenge med det samme.

De fleste A-kasser bruger karantænen, som ligger på mellem 3-4 uger. Som regel kommer man i karantæne hvis man selv har sagt op. Dog kan der være formildende omstændigheder.

Det er en god ide at undersøge markedet grundigt før man vælger en A-kasse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *