Trofæ rejser til Afrika

Hører du til de jægere, der opfatter en jagtrejse til Afrika som den ultimative jagtoplevelse? Ja, Afrika byder vel på noget af det mest imponerende trofæbærende vildt, man kan forestille sig. Tænk bare på kuduens meterlange spiralformede horn – eller kafferbøflens kolossale pandebrask.

Denne artikel giver en introduktion til jagtmulighederne i Afrika. Den giver forhåbentlig både appetit og inspiration til dig, som overvejer at tage på en jagtrejse til “menneskehedens vugge”, og som gerne vil have et trofæ med hjem. Lad os nu først se på, hvad trofæjagt egentlig er.

Trofæjagt

Trofæjagt er i bund og grund afskydning af gamle handyr, som er tæt på afslutningen af deres naturlige liv. Disse dyr vil ofte være blevet udstødt af flokken af yngre hanner, og de bidrager således ikke længere til avlen og dermed bestandens vedligeholdelse.

Fordi de gamle handyr mere eller mindre har “aftjent deres forplantningsmæssige værnepligt”, kan de nedlægges uden at påvirke artens bestand negativt – snarere tværtimod. Dvs. trofæjagt har faktisk også en vildtplejemæssig funktion – en kendsgerning, der overses af mange kritikere af trofæjagt.

Med det på plads vil vi se lidt nærmere på, hvad det afrikanske kontinent byder på af oplagte jagtrejsemål.

Rejsemål

Sydafrika opfattes generelt som det mest prominente jagtrejsemål i Afrika. Landet tilbyder mange forskellige jagtområder, jagtformer og rejsetyper. Sydafrikas jagt- og safariturisme er veludviklet, og mange jagtfarme har fornemme faciliteter til indkvartering og fritidsaktiviteter.

Historisk set forbindes Sydafrika gerne med klassisk storvildtjagt, “big game hunting”. I den forbindelse er begrebet “big five game” ofte brugt. Big five dækker over løve, leopard, næsehorn, elefant og kafferbøffel. Selv i dag betragter inkarnerede storvildtjægere sig først som fuldbefarne, når de har nedlagt samtlige big five.

Namibia nordvest for Sydafrika er også et populært rejsemål blandt jægere, ikke mindst pga. landets fine muligheder for jagt på adskillige antilopearter. Også Botswana og Mozambique længere mod øst tilbyder interessante jagtmuligheder, og flere danske jagtrejsearrangører tilbyder rejser til disse lande.

Zimbabwe har en fantastisk natur og et rigt dyreliv, som umiddelbart burde gøre landet attraktivt som jagtrejsemål. Den overvejende ustabile situation i Zimbabwe i nyere tid har imidlertid lagt en dæmper på turismeindustriens udvikling. Det er dog muligt at foretage såvel jagt- som safarirejser til landet i dag.

Som det fremgår ovenfor, er jagtmulighederne i Afrika generelt koncentreret i den sydlige del af kontinentet. Der findes dog udmærkede jagtrejsemål i relativt upåagtede lande som f.eks. Benin og Cameroun oppe på Afrikas vestlige “nakke”.

Rejsearrangører

En simpel søgning på nettet vil give dig i hvert fald de første 15-20 danske arrangører af jagtrejser til Afrika. I reglen har disse arrangører tætte kontakter i nogle få jagtområder/lande, og de vil kunne rådgive dig ganske kompetent om det rejsemål og den jagtform, du har i tankerne.

Selv om det naturligvis er muligt at kontakte en afrikansk jagtfarm direkte og booke ophold med videre på egen hånd, kan det varmt anbefales at alliere sig med en af disse aktører i jagtrejsebranchen. De er ofte selv jægere, og vil kunne vejlede dig ud fra egne erfaringer med den pågældende destination. Derudover har de ekspertise inden for alle de praktiske aspekter af en jagtrejse.

God fornøjelse med planlægningen…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *