Vælg fairtrade produkter og støt naturen

Fairtrade kaffe

I en verden og hverdag, hvor miljøet og menneskerettigheder er et emne, der er på alles læber, og bliver debatteret verden over blandt almindelige mennesker og verdensledere, bliver vi alle sammen nødt til at gøre vores for at støtte og hjælpe. Mange føler sig magtesløse, fordi de ikke ved, hvad de skal gøre, men i virkeligheden er der mange små ting, som alle kan tage del i, og som i sidste ende vil gøre en stor forskel for både mennesker og natur. En af de ting, som man blandet andet kan gøre, er at skifte nogle af sine hverdags produkter mm. ud med fairtrade produkter.

Hvad er fairtrade og hvorfor?

Utrolig mange mennesker er ikke klar over, hvad fairtrade er, og hvorfor det er en optimal og gældende løsning, når det kommer til klimaet og menneskerettigheder. Fairtrade er med danske ord noget, der går under bæredygtighed. Fairtrade produkter er altså produceret under nogle andre vilkår end almindelige produkter er. Vilkårene gælder både de mennesker, der producerer varen, men også de omstændigheder varen er skabt under.

Helt konkret er fairtrade en international mærkningsordning, der forsøger at give bønder og arbejdere i de fattigere lande en bedre løn og bedre arbejdsvilkår. Denne mærkningsanordning fungerer som det, vi kender som andelsforeninger, hvilket betyder, at de arbejdende bønder kan levere større partier af råvarer og stå stærkere på markedet. Arbejdere i nogle af verdens fattigste lande modtager som regel næsten ingen penge for det arbejde, som de udfører. Ofte indtjener de ikke engang nok til at kunne dække produktionsomkostningerne, hvilket kun forringer deres tilværelse. Netop derfor bør du som forbruger have fokus på fairtrade, da du giver disse mennesker en mere værdig tilværelse med forbedrede vilkår på både arbejde og i deres hverdag.

Når du vælger fairtrade, er du ved hvert køb med til at forbedre forhold og vilkår for hele samfund, og samtidig er du med til at støtte og hjælpe både miljø og natur. Pengene du betaler, går nemlig til, at de mennesker der producerer varerne, kan fortsætte deres bæredygtige arbejde, som skåner miljøet på bedst mulig vis. Når bønder bliver en del af fairtrade anordningen skal de opfylde en række krav omkring deres produktion, som skal være til fordel for miljøet – produktionen skal kort sagt være bæredygtig. Om kravene opfyldes bliver bedømt og kontrolleret af en uvildig part, og du er som forbruger, derfor sikker på, at tingene rent faktisk lever op til krav, som er påstået.

Fairtrade giver dog ikke kun bønder og arbejdere bedre indtægter og arbejdsvilkår. De optjener også en bonus, der giver dem mulighed for at udvide deres uddannelsessystemer med skoler, eller giver dem muligheden for at udbygge deres produktion og forbedre denne. Disse er blandt andet på denne måde selv med til at forme deres liv og dagligdag igennem fairtrade.

Stort fokus på kaffe

En af de ting som vi danskere er storforbrugere af – ligesom mange andre lande –, er kaffe. Derfor er det især et af de produkter, som vi bør udskifte til en økologisk og fairtrade version. Der er dog mere end en grund til at vælge fairtrade- og økologisk kaffe. Disse er nemlig sundere alternativer, da de er dyrket under bedre forhold, og er derfor ikke sprøjtet eller inficeret med usunde midler eller lignende. Du forbedre altså ikke kun vilkårene for de mennesker, der producerer kaffen, men også vilkårene for din egen krop. Du kan finde økologisk fairtrade kaffe her.

Med fairtrade kaffe kan du hverdag nyde din kaffe med god samvittighed, fordi du ved, at du igennem dit køb, har været med til at give en række mennesker et bedre liv og har været med til at vedligeholde den bæredygtige brug af naturen.

Når du handler kaffe eller andre produkter, er det altså ikke en skam at kigge efter fairtrademærket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *